Broodbakken voor behandelprotocol zeldzame borstkanker.

Elk jaar is het op 4 februari Wereldkankerdag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar een op de drie Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. Een ziekte waar niemand mee te maken wil krijgen – en zeker niet in een zeldzame vorm.

In 2013 vonden artsen een phyllodestumor in de borst van Marloes van Esterik. Een zeldzame vorm waar ook in het ziekenhuis, bij de medische professionals, weinig kennis over is. “Iedere keer als wij het ziekenhuis in kwamen, zeiden ze: we weten niet wat we er mee aan moeten,” vertelt Marco van Esterik. Hij besloot om zelf onderzoek te gaan doen, om zo meer kennis op te doen over de ziekte van zijn vrouw.

Informatie beschikbaar maken

Een phyllodestumor is een knobbel of zwelling die ontstaat in het bindweefsel van de borst. De tumor komt het meest voor bij vrouwen vanaf 40 jaar, maar soms ook bij jongere vrouwen. Deze tumorsoort is erg zeldzaam; minder dan 1 procent van alle borsttumoren is phyllodes. Een belangrijk kenmerk is dat de tumor vaak snel groeit. Esterik kwam de informatie vooral tegen op Engelse websites. Hierom besloot hij de verzamelde informatie te vertalen en te bundelen op een eigen Nederlandse website.

Om ervoor te zorgen dat de informatie ook in de medische wereld serieus werd genomen, zocht hij de samenwerking met een specialist van het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis in Amsterdam. Daar kwam hij in contact met borstkankerchirurg Frederieke Van Duijnhoven. Zij controleerde de gegevens en teksten op de site. Hierdoor konden er nieuwe stappen worden gezet en Van Duijnhoven begon met het onderzoek voor het ontwikkelen van een behandelprotocol voor phyllodes.

‘Het was misschien niet nodig geweest’

Bij Marloes van Esterik wam de tumor vijf keer terug, maar is na vier jaar behandeling nu echt verdwenen. Met de kennis van nu had die behandeling er misschien wel anders uitgezien. “Ze is wel haar borst kwijt en ze is bestraald. Met de kennis van nu was dat misschien niet nodig geweest,” zegt Van Esterik. Om zoiets in de toekomst te voorkomen, zet hij zich in voor het onderzoek. Dit doet hij onder andere door geld binnen te halen.

Zo heeft hij een doneeractie opgezet en om nog meer geld in te zamelen heeft hij zijn oude ambacht weer opgepakt. “In Lelystad hebben wij een bakkerij gehad en brood is eigenlijk mijn passie.” Van Esterik ontwikkelde het ‘Phyllodesbrood’. Dat is brood in vorm van een vlaai, bestaande uit het deeg van een kerststol, gevuld met amandelspijs en stukjes chocola. Als de broden gebakken zijn, beeldt hij met behulp van poedersuiker het logo van de actie uit.

Ook werkt hij samen met twee scholen, het Aurum College en De Rede, in Lelystad. ‘De helft van de opbrengst komt ten goede aan ‘Flevoland fietst tegen kanker'." Dat is een project waar leerlingen als actie in de strijd tegen kanker de Alpe d’Huez beklimmen.

Alle inspanningen zijn niet voor niets. “Samen met het Antoni van Leeuwenhoek zijn we nu de eerste stappen aan het zetten voor het onderzoek naar een behandelprotocol.” Ook heeft Van Esterik samen met de scholen al meer dan 15.000 euro voor het onderzoek ingezameld. 10.890 euro voor de Phyllodes Foundation en het overige deel door de scholen voor Flevoland fietst tegen kanker.