Marloes en Marco van Esterik uit Lelystad zamelen al jaren geld in voor kankeronderzoek. Afgelopen jaar hebben ze 20.000 euro opgehaald. "Het doel voor volgend jaar is toch weer vijfduizend euro extra."

In 2013 vonden artsen een Phyllodestumor in Marloes' borst. Dat is een zeldzame vorm van kanker waar weinig kennis over is. "Het gaat nu op zich goed", vertelt Van Esterik. "Het is daarna nog wel een paar keer teruggekomen, maar sinds 2019 ben ik kankervrij".

"Toen ik het kreeg was er niks te vinden. Specialisten wisten ook niet veel te vertellen. Ik werd bestraald en de verpleegkundige wist niet veel over de ziekte", aldus Van Esterik. Daarom besloot ze om samen met haar man een website op te zetten waar mensen informatie over de Phyllodestumor kunnen vinden.

Phyllodesbrood

De echtgenoot van Van Esterik was vroeger bakker en verkoopt daarom nu zelfgebakken 'Phyllodesbrood' om geld in te zamelen. Dat is brood in de vorm van een vlaai, bestaande uit het deeg van een kerststol, gevuld met amandelspijs en stukjes chocola. "Deze voorkopen we vooral rond de feestdagen."

Het stel blijft ook in 2023 doorgaan met het inzamelen van geld voor onderzoek. "Wij blijven uiteraard doorgaan. Het doel voor dit jaar is toch wel weer vijf of tienduizend meer dan vorig jaar."

Nog mooi artikel in De Stentor

04 FEBRUARI 2022 21:49

Journalist Stantor: Marloes van Esterik ontdekte in 2016 een knobbeltje in haar borst. Dit bleek de de Phyllodes type Borderline te zijn, een zeldzame vorm van borstkanker. Haar echtgenoot Marco bakt onder andere broodjes om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar Phyllodes in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Vandaag maakte hij bekend al 10.000 euro te hebben opgehaald.

Voor Marco van Esterik was het frustrerend: iedere keer als hij samen met zijn vrouw op spreekuur kwam bij de arts, werd er aangegeven dat er geen behandelprotocol was voor haar variant van Phyllodes. Er was heel weinig over bekend. ,,Inmiddels gaat het gelukkig goed met haar, maar ik besloot vijf jaar geleden een website te maken waar ik informatie op Phyllodes over verzamelde. Ik kon natuurlijk van alles beweren, maar er had nog geen arts gekeken of het klopte.”

Van Esterik besloot de stoute schoenen aan te trekken en een specialist te benaderen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. ,,Zij heeft onze website gecontroleerd en was onder de indruk en zei dat hij zelf graag een protocol wilde maken voor de behandeling van Phyllodes.”

Speciaal doel

Voor een dergelijk protocol is echter veel geld nodig en daarom besloot Van Esterik in actie te springen. HIj bedacht diverse manieren om geld in te zamelen. Van Esterik: ,,Van huiskamerconcerten tot oliebollen bakken, ik wilde alles doen om een groot bedrag te behalen. Ik ben van beroep bakker, maar door een versleten rug ben ik gestopt met werken. De hele dag thuis zitten vond ik maar niks en nu had ik een doel: speciale Phyllodes-broodjes bakken.”

De Lelystedeling ging van deur tot deur om de broodjes te verkopen. Omdat zijn zoon mee deed aan de Alpe d’HuZes met een team van zijn middelbare school, mocht Van Westerik ook broodjes verkopen in de kantine van zijn school. ,,De helft van de opbrengsten ging naar het onderzoek en de andere helft naar de Alpe d’HuZes.”

Motivatie om door te gaan

Zijn vrouw Marloes is trots op zijn doorzettingsvermogen. ,,Ik vind het heel bijzonder dat hij zijn onmacht zo weet te kanaliseren dat er iets goeds uit voortkomt. En dat motiveert ook om door te gaan. Dankzij het geld dat is opgehaald, kan er een standaard behandelprotocol gemaakt worden waardoor patiënten ook in een lokaal ziekenhuis behandeld kunnen worden. Marco is echt super enthousiast en de drijvende kracht.”

Zelf helpt ze hem waar het kan: ,,Ik heb zelf nog last van de naweeën van de behandelingen, maar ik help hem bij het inpakken van het brood en de logistiek. Als Marco er niet was geweest, dan was het heel moeilijk geweest voor artsen om funding te krijgen voor dit onderzoek.”

Wat is Phyllodes?

Phyllodes is een vorm van kanker die zich manifesteert in een knobbeltje in de borst. Er zijn drie verschillende varianten. De eerste variant is een goedaardig knobbeltje. Een tweede variant is de type Borderline: een knobbeltje die deels goedaardig is en deels kwaadaardig is en een derde variant is kwaadaardig en kan uitzaaien naar andere lichaamsdelen, voornamelijk de longen. Phyllodes komt per jaar voor bij vijftien vrouwen. Ongeveer 7 op de 10 phyllodestumoren zijn goedaardig. En ongeveer 2 op de 10 zijn kwaadaardig. De Borderline-variant is het meest zeldzaam.