Phyllodes actie
Aurum FFTK ACTIE

De vrouw van oud-bakker Marco van Esterik kreeg in 2013 een Phyllodestumor. Om meer bekendheid te geven aan deze zeldzame ziekte begon hij met het verzamelen van informatie en bouwde een website. Ook ontwikkelde hij het zogenaamde Phyllodes brood. Sindsdien bakt hij dit zoete brood voor het goede doel.

De directe aanleiding voor het ontwikkelen van het brood was de deelname van zoon Bryan aan Alpe D'Huzes. Om het benodigde inschrijfgeld bij elkaar te krijgen bedacht Marco, die voorheen werkte als ambachtelijk bakker invalbakker.nl en nog steeds een passie voor het vak heeft, een zoet Phyllodes brood.

Phyllodes brood

Hieraan ging een proces van bedenken, proefbakken en voorproeven vooraf. Het uiteindelijke resultaat is een zoet brood gemaakt van krentenbrooddeeg met rozijnen, pure chocola, suikerchips en noten. Daarnaast is het gevuld met amandelspijs, gele room en een scheutje rum zonder alcohol. "We hebben een bakkerij gehad en als ik ze daar had gemaakt had ik ze ook zo gebakken", vertelt Marco.

Het zoete brood werd positief ontvangen en sindsdien bakt Marco deze broden voor het goede doel. "Door donaties van grondstoffen probeer ik een zo optimaal mogelijke opbrengst te halen. Het opgehaalde geld komt inmiddels ten goede van het onderhoud van onze website en het verspreiden van folders in onder andere ziekenhuizen. Ook is er een YouTube kanaal waar informatie filmpjes te zien zijn."

Phyllodes

Een Phyllodestumor is zeldzaam, bevindt zich veelal in de borst, maar valt niet onder de borstkankers of sarcomen. Tijdens het hele behandeltraject kwam Marco erachter dat phyllodes vrijwel onbekend was, ook bij de medisch professionals. Zijn doel is daarom meer bekendheid te genereren omtrent phyllodes, verzamelen en vindbaar maken van relevante informatie, en een standaard phyllodes behandelprotocol.

https://www.bakkersinbedrijf.nl/nieuws/zoet-brood-voor-het-goede-doel